#80 Meidän "ihana" sääntösuomi

Helou.


Nyt aattelin kirjottaa tämmöisestä ihanasta asiasta kun Suomen typeristä säännöistä ja kaiken maailman kikkailusäädöksistä. Kaikkihan sen tietää, että Suomessa toimitaan vain ja ainoastaan lakien ja sääntöjen mukaan, aivan sama kuinka typeriä ne olisivat. Jos säännöissä lukee että tie pitää ylittää katsomatta molempiin suuntiin, niin myös pitää tehdä. Maalaisjärkeä täällä pienessä ja kylmässä byrokratiamaassa kun EI MISSÄÄN NIMESSÄ saa käyttää, muuten olet suoraansanottuna kusessa.

Kaikki haluaisivat noudattaa näitä, mutta kuitenkin välillä tulee vastaan niiiiiin typeriä sääntöjä, että ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, vai olla vain piittaamatta.
Omalla kohdalla tuli tänään vastaan taas yksi tai kaksi tai jopa kymmenen typerääkin typerämpää sääntöä. Tällä kertaa ne koskivat työllistymistäni. Eikä muuten ole ensimmäinen kerta kun TE-toimiston ja Kelan kanssa on ollut ongelmia liittyen työllistymiseen.

En halua yksityiskohtiin uppoutua sen enempää, mutta kerron sen, että näiden typerien sääntöjen takia en pääse työkokeiluun työpaikkaan, josta olen ollut erittäin kiinnostunut ja joka sopisi minulle täydellisesti. Ja johon minulla myös olisi kokemusta ja jopa ammatti. Sopimuspaperit olivat jo valmiina odottamassa pöydällä, mutta turhaan.

Miksen pääse?
Siksen, koska säännöt ja lait estävät sen minun tapauksessani.

Millaiset säännöt ja lait?
Typerät.

Mutta mikä ihmeen työkokeilu?

Työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa, eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä. TE-palvelut

Korvaukseksi palvelusta aiheutuvista kustannuksista voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. TE-palvelut

Työkokeilussa siis työnteosta maksetaan se 9€/päivä (tai korotettua, riippuen henkilöstä) "palkkaa". Tämä rahasumma tietenkin on tarkoitettu vain kattamaan työmatkat ja/tai ruokailumenot.

Otetaan esimerkkinä että Keijo on työkokeilussa. Hän tekee 5 päivää viikossa, 6-8 tuntia päivässä töitä. Keijolle maksetaan työttömyys-, ja asumistuen lisäksi tämä 9€/osallistumispäivä.

9€ x 5pv x 4vk = 180€.

Keijo saa siis 180€ kuussa lisää siitä kun tekee normaalipituisia työpäiviä. Keijo kuitenkin voisi saada suurinpiirtein saman summan kun kävisi kerran kuussa Sosiaalitoimistossa.

Tämä on minun mielestäni aika passivoivaa. Mutta mitäpä merkitystä sillä olisi..


Kun kuulin että en voi osallistua työkokeiluun, arvasin heti miksen.

Säännöt, säännöt ja jälleen kerran ne helvetin säännöt.

Kysympä vain, että miten nuorison pitäisi työllistyä jos edes työkokeiluun ei ole mahdollisuutta päästä? Kysyn myös sitä, että miksi tiettyjä sääntöjä ei voida käydä läpi järjen kanssa ja katsoa miten niissä voisi joustaa työntekijän (ja työnantajan) eduksi.

Työkokeilu on (olisi) oiva tilaisuus saada kokemusta ja suhteita, jonka jälkeen olisi helpompaa hakea näitä "oikeita töitä". Mutta kun ei. Nykyään kun ilman kokemusta ei pääse mihinkään töihin.

Ihmiset valittavat siitä kuinka nuoriso ei käy töissä.
Ihmisten pitäisi kuitenkin valittaa siitä, miksei nuoriso SAA käydä töissä.

On erittäin turhauttavaa hehkuttaa tutuille työkokeilupaikasta, jos sinne ei sitten Työ-, ja Elinkeinotoimiston takia voi päästä. Luulin aiemmin että TE-toimiston tavoitteena olisi työllistää työttömiä ihmisiä.

Ei se tainnut ihan niin mennä.



Ps. Nyt taidan jatkaa kattoon sylkemistä ja katsella vaikka ostostv:tä.
Työllistyminen on kivaa ja TE-toimisto on kannustava! Jee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti